Garaczi László: Amit szeretsz

és eljön a perc, amire készültél, amire annyit vártál, és kiderül, hogy amit szeretsz, az pusztít el, / szemedbe nevet, megszégyenít, megaláz, legyűr, leköp, mert amit szeretsz, az éppen ősi ellenséged, / és nincs mód, hogy ellenállj, hogy harcolj, annyira váratlan, ami történik, annyira megsemmisítő... - A Magasiskolában Garaczi László versét olvashatják. 

Garaczi László: Amit szeretsz

és eljön a perc, amire készültél, amire annyit vártál, és kiderül, hogy amit szeretsz, az pusztít el, / szemedbe nevet, megszégyenít, megaláz, legyűr, leköp, mert amit szeretsz, az éppen ősi ellenséged, / és nincs mód, hogy ellenállj, hogy harcolj, annyira váratlan, ami történik, annyira megsemmisítő - A Magasiskolában Garaczi László versét olvashatják. 

Garaczi László: Így jobb, ha

A gyerekkorom ugyan nem volt könnyű, / láttam embereket hónapokon át kényszeredetten / nevetgélni egy panelház üres betonudvarán, / de vérengzésnek szemtanúja nem voltam. - A Litera Én nem fogom be - Társadalmi célú líra című meghívásos pályázatán Garaczi László versét olvashatják.

Garaczi László: Ingmar Bergman: Jelenetek egy lájkolásból

OLIVÉR Mi lenne, ha nem veszekednénk? Miért nem tudunk normálisan beszélni? LUCA Normálisan? De hát bele vagy zúgva egy szoftverbe! - Garaczi László szövege a Litera Tíz híres sztori című, 10. előszilveszterére, Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című művére született.

Garaczi László: Arc és hátraarc

Garaczi László újabb lemur-vallomásában az elbeszélő felnőtté válásának lehetünk tanúi. Ennek a beavatódásnak az élménye egyszerre keserves és üdítő, az emlékezés nyelve pedig érzékeny, leleményes és pontos.

Arc és hátraarc (részlet)


Anya berakatta a haját, most épp az arcát „teszi fel” a tükör előtt. Csücsörít, keni a rúzst. Csillog a ruhája, a retikülje. Apa fehér ingben, nyakkendőben fröccsözik a konyhában. Nemrég még fürdőköpenyben egy sámlin állva antennát szerelt. Frissen van borotválva, fülcimpáján pici habcsomó. A szakszervezeti klubba készülnek szilveszterre, ám egyszer csak hirtelen megáll velük az idő. Így maradnak: anya rúzsoz, apa fröccsöt iszik. Karjuk fölemelve, egymásnak félig háttal, mintha nem akarnák, hogy a másik lássa, mit művelnek a hirtelen rájuk szakadt örökkévalóságban.


Részlet Garaczi László regényéből

A novemberi Jelenkor Garaczi László Bolond torony című készülő regényéből közöl részletet, melyet nálunk is olvashatnak. Márton László fordításában és jegyzeteivel továbbá ajánljuk Gottfried von Strassbourg verses Tristan-regényének részletét.

Garaczi László: 15-21. jelenet

Erdős Virág Garaczi Lászlónak adta át a stafétát, a szereplők továbbra is: Laci, Hunger Natália, Erika, Szilvia, Kriszta. Garaczi László Forgách Andrásnak adja a stafétát, aki záró jeleneteivel vezeti célba majd a darabot. Kortárs dráma váltóban.

Garaczi László: Arc és hátraarc (részlet)

Írogatsz még interjúsorozatunkban az alkotók bepillantást engednek éppen készülő vagy frissen elkészült munkáikba. Ezen a héten Garaczi László készülő regényének egyik részletét olvashatják.

Ezüst nyár

Csütörtök van, az olimpia második hete, mikor e sorokat írom, és még nincs aranyunk. Zimbabwe, Bahrain, Panama nyomában loholunk az éremtáblázaton. Fura csillogás a szomszédban lakó kínai szemében - szánalom?