Arc és hátraarc

Pompásan buszozunk! - Hangoskönyv

Előadja: Máté Gábor

"Apám aláírásában a kezdőbetű fél oldal, több helyen átszaggatja a papírt, ezzel a fergeteges és grandiózus Gé-vel nem tanácsos viccelődni. Aki egyszer találkozik Apám Gé-jével, más szemmel néz rá, ez az ember még sokra viszi. Aláírás­hamisítás szóba sem jöhet, évekig gyakorolok, silány utánzatokra telik csupán. Csodálom és imádom őt ezért a Gé-ért.


Idegen nyelven megjelent kötetek


Lemur Who Are You?

Noran Publishing House. Budapest, 2002Fordító: Nagy Ildikó NoémiPicasso sieht rotErzählungen

Literaturverlag Droschl, Ausztria, 2002Fordítók: Andrea Seidler és Deréky PálDie Wunderbare Busfahrt

Bekenntnisse eines Lemuren

Literaturverlag Droschl, Graz, 1999Fordítók: Andrea Seidler és Deréky Pál

Literaturverlag Droschl cop., Graz Wien, 1999


Csodálatos vadállatok

Tévéfilm-feldolgozás

Teréz egy hideg téli estén érkezik Magyarországra. A zuhogó hó szinte megbénítja a karácsonyra készülődő várost. Az asszony tizenöt évvel ezelőtt hagyta el a gyerekeit egy amerikai magyar, Zsohár Antal kedvéért. A gyerekek azóta felnőttek. Lánya fogorvos asszisztens, egy habókos zeneszerző boldogtalan felesége. Fia, András sem találja a helyét a világban, tizenöt éve hiába vár az anyjára. Teréz azonban most sem hozzájuk siet, hanem abba a szállodába megy, ahol néhány hónappal korábban a férje lakott...


Csodálatos vadállatok

egy házaspár játszmáiban gyermekkori játékok idéződnek fel, amelyekben a lány halott bátyja válik főszereplővé. Az egymásba csúszó jelenetekről és monológokról azonban nem derül ki, hogy emlékeket elevenítenek-e meg, vagy csak a fantázia játékait teszik érzékelhetővé. (Az előadásból Jámbor József rendezett érdekes előadást Zsámbékon)


Brahms és a macskák

Toepler Zoltánnal

Egy fiatal férfi arra vállalkozik, eljátssza az őrültet a show kedvéért, miközben minden pillanatát kamera rögzíti. A kísérlet azonban túl jól sikerül, és nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a játék, a fantázia és a realitás kiszámíthatatlanul keveredni kezdjen, és nem tudjuk már hol vagyunk: elmeosztályon, színházban, tévéshow felvételén, vagy éppen Brahms zongorája mögött…


Prédales

A Prédalesben azt a sziszifuszi küzdelmet mutatja be, ahogy a dráma­író megpróbál drámát írni. Láttunk már ilyet (el is követtünk ilyet), de Garaczi szellemesen mos­sa össze a darabot író és a darabbéli darabot író én pozícióját, hiszen mindkettő ő maga, a darabbéli író egy alter ego, Egon­nak is hívják. A darabban gyakorlatilag lábjegyzetelve van a darab születése. Az írás teremti ezt a világot (a darabét), csakhogy a teremtő is teremtve van az írás által.


Plazma

Játék


A szöveg letölthető két formátumban:Plazma 1Plazma 2


Nyugalom

Filmforgatókönyv Bartis Attila azonos című regényéből

A történet a rendszerváltás utáni években játszódik, és egy anya és fia közti drámai

alapszituációra épül. A férfi főhős anyjával, a valaha ünnepelt színésznővel él együtt, aki

miután karrierje kettétört, tíz éve nem mozdult ki a lakásból. Az anya egy őrült magánmítosz

mániás rituáléjait ismétli - és ismételteti el fiával. A tehetetlen egymásrautaltságban a szeretet

és gyűlölet kötelékei béklyózzák őket egymáshoz. Érzelmi patthelyzet foglyai - ez a


Imoga

Kutyakomédia

A székesfehérvári Prospero Színkör előadása


Író: Garaczi László Rendező: Micskó Zoltán