Itt van a város: Garaczi Lászlóval

A Litera beszélgetéssorozatában a házigazda, Jánossy Lajos havonta két ülésben, minden második kedden látja vendégül a kortárs irodalom színét-borsát, hogy az írókkal, költőkkel, literátusokkal teák és sörök fölött fesztelenül és szertelenül diskuráljon műhelytitkokról és olvasmányokról, álmokról és zenékről, nőkről és férfiakról, szenvedélyekről és emlékekről, utcákról és terekről, vagyis a városról és mindannyiunkról, akik „maradunk itt, maradunk”.

A sorozatban eddig Bereményi Gézával, Térey Jánossal és Németh Gáborral hallgathattak izgalmas beszélgetéseket a Szatyorban.

2010. november 16-án Garaczi Lászlóval beszélget majd házigazdánk, Jánossy Lajos.
Garaczinak nemrég látott napvilágot legújabb lemúr-regénye, az Arc és hátraarc (2010, Magvető). A Mintha élnél (1995) és a Pompásan buszozunk! (1998) regények után a katonaévek állnak a fókuszban. Mint olvasható róla: "Ennek a beavatódásnak az élménye egyszerre keserves és üdítő, az emlékezés nyelve pedig érzékeny, leleményes és pontos."
 
Az Arc és hátraarc című regénnyel  kapcsolatban - amelyről  nagy valószínűséggel szó esik a beszélgetésen is - olvasható egy interjú a Literán:
"Ottlik tézise az, hogy a katonaiskola kegyetlen és megalázó volt, de mi, akik túléltük valahogy, innentől állandó szabadságon vagyunk, ráadásul létrejött köztünk, bajtársak közt a szolidaritás kommunikációja, egy szinte misztikus unió, fél szavakból értjük egymást, minket már nagy baj nem érhet. Én ezt kicsit másként tapasztaltam meg, ami persze lehet amiatt is, hogy más kor, más emberek, stb. Életem legmélyebb barátságai voltak talán, amik ott létrejöttek, de utána nem lehetett folytatni. Kilépve a civil életbe, nem tudunk mit kezdeni vele. Zárvánnyá változott. Valami szégyen és zavartság vette körül, egyáltalán nem a felszabadultság vagy a közösség érzése. Ezt a különbséget felismerve, tudatosan próbáltam a könyvben ezt a motívumot megírni."

Az Arc és hátraarcból részleteket is találnak oldalunkon. (Itt is.)
 
Hogy milyen (volt) a város Garaczi szerint? Többek között a Mintha élnél című regény soraiból kiderül: "Lerobbant presszó a Marx téren, rémhírekben és bosszúvágyban pácolódunk, borostás alak pisztolyagyat villant, biztos forrásból tudja, hogy kommandósok fogják szétverni a gyászoló tömeget. Hömpölyög a nép az Andrássyn, Dani jön konokul szembe, nem enyhít megvető szigorán, hogy palackok lógnak ki a zsebünkből, és súlyosan be vagyunk állva, mert mi is megyünk ’megstírölni a komcsi dögöt, mielőtt végleg elkaparják’.
A sörsátor árnyas padjai, valaha Krúdy és Márai söröztek itt. A cirkuszi látványosság csak ráadás, hab a sörön, és ha tényleg lőni fognak, ezt a szépen kimunkált alkoholmérgezést átcsempésszük a túlvilágra." 
 
 
A sorozat még itt nem ér véget, november 30-án és december 14-én is várjuk vendégeinket a Szatyor Bárban, a Bartók Béla út 36.-ban.