A lélek bugyrai

Az Írók Boltja krimi-pályázatot írt ki. Célja a magyar nyelvű lélektani krimi illetve pszichothriller műfajának népszerűsítése. Hományi Péterrel, az Írók Boltja munkatársával beszélgettünk.

Garaczi László: Morbus Hungaricus

A KoMa Társulat szeptember 24-én mutatja be Garaczi László a 10. gén című darabját. A szerzővel ebből az alkalomból a dráma műhelytitkairól beszélgetett Jánossy Lajos.

Apró Annamária: Nehéz a dolga a katonának


Garaczi László harmadik lemúrvallomás-kötete Arc és hátraarc címmel az idei könyvhétre jelenik meg, a hazajáró lélek most a katonasághoz fűződő emlékeit idézi föl. Az íróval új könyvéről a II. Pécsi Irodalmi Fesztiválon beszélgettünk.


Garaczi László - Nehéz a dolga a katonának

Garaczi László harmadik lemúrvallomás-kötete Arc és hátraarc címmel az idei könyvhétre jelenik meg, a hazajáró lélek most a katonasághoz fűződő emlékeit idézi föl. Az íróval új könyvéről a II. Pécsi Irodalmi Fesztiválon beszélgettünk.- Apró Annamária interjúja.

A díjazottakat kérdeztük - I.

Kitüntetettek 2009. március 15-én

"Azt nem mondom, hogy mint egy igásló, mert jókedvűen, elszántan vertem a billentyűket, úgy, mint aki látja értelmét. Erre nagyon jó a díj..." (Garaczi László) Március 15-én számos rangos díjat vehettek át írók, költők, irodalmárok. Sorozatunkban elsőként Margócsy Istvánt, Tóth Krisztinát és Garaczi Lászlót kérdeztük.

„A terep kordában tartja a szeszélyt”

Írogatsz még interjúsorozatunkban arról faggatjuk az írókat, költőket, milyen regényen, novellán, versen dolgoznak épp. Beszélgetés Garaczi Lászlóval egy készülő „Lemúr-könyvről”, a személyes „iskoláról a határon”, sorstalanságról és a „tények gyeplőiről”.

Kész a süti, aki éhes, egye meg

Garaczi Lászlóval beszélget Károlyi Csaba


Az idén negyvennégy éves író nyolc kötetet jelentetett meg az elmúlt tizenöt

évben, közülük négy német fordításban is olvasható. A 90-es évek magyar

irodalmának, az irodalomról való közbeszédnek egyik meghatározó figurája

volt. Kisprózák, versek, drámák mellett két regényt írt Egy lemúr vallomásai

1-2. alcímmel. Most más típusú regényen dolgozik, mellyel augusztus végén az

online regénypályázat döntőjébe került. Darabjait Budapesten és vidéken

egyaránt játszották, az Imogának három bemutatója is volt. Nyáron egy

nemzetközi íróvonattal - százhat írótársával, köztük két magyarral -

keresztülutazta Európát.


Élj békében a tüneteiddel! Nagyvizit Garaczi Lászlónál

Litera, 2003. 07. 23. (Az interjút Keresztury Tibor és Györe Gabriella készítette)


Amolyan jól ismert, körfolyosós, Mándy-féle pesti bérház, otthonkás, épp rongyokat rázó szomszédasszonyokkal: a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb, kultikus alakját az éjszakai cimbik, s a rajongók képzelete bizonyára nem ilyen környezetbe helyezi. Odabent még ráadásnak az ölébe telepszik egy - a vendégeket illetően egyébiránt veszedelmes - macska is, hogy az imidzs és a miliő kontrasztja teljes és hibátlan legyen. A litera annak járt utána, hogy akkor mi is van most ezzel - ki is itt a provokatív "fenegyerek," vagy mi az úristen van, közel ötven évesen. Közben pedig - a válaszokhoz illő, autentikus módon - egészséggel megittunk egy liter ásványvizet.


"Azért volt valami science fiction a darabban, Laci...!"

Bárdos Deák Ágnes interjúja Garaczi Lászlóval (Litera, 2003. 09. 19.)


A beszélgetés Garaczi Laci és Toepler Zoltán közösen írott darabjának, a Brahms és a macskák művészeti szakvizsga-előadásának kapcsán készült a szerzők felével. "A szereplők általában filozofáltak, az életről való elképzeléseiket mondták el. Nem voltak igazából konfliktusok, nem volt tétje, nem vitatkoztak, vagy ha vitatkoztak is, akkor szellemi dolgokról vitatkoztak. Az a darab, ami elkészült a közös munka eredményeként, végül is tradicionális színdarab lett. Abban az értelemben, hogy a szereplők helyzetben vannak, valami történik velük, előbb rossz lesz nekik, aztán jóra fordul, valaki feláldozza magát, szerelmesek egymásba, meghalnak, vannak szülők, különböző generációk... Van konfliktus."


„Szívesen kipróbálom magam bármiben” – Kérdezett: Gergely Edit

Terasz, 2004. 11. 26.

A kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb alakjaként tartják számon, örökös „fiatal íróként”, mindannyiunk „garacilaczija”-ként.

- A kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb alakjaként tartják számon, örökös „fiatal íróként”, mindannyiunk „garacilaczija”-ként. Mit érzékel ebből a népszerűségből a hétköznapokban? Mit, amikor egy-egy új kötete szerződését aláírja?