Garaczi László Balatonalmádiban, az Olvasóligetben

Június 25-én kezdetét vette az idei Olvasóliget-sorozat. Pécsett, a Kultúrkertben a beveztő tájékoztató után Grecsó Krisztián olvasott fel hamarosan megjelenő regényéből. Keresztesi József beszélgetett a szerzővel. Az est végén ízelítőt hallhattunk Karafiáth Orsolya július 14-ei felolvasásából. 
 
Mint ismeretes, az Olvasóliget sorozatban kortárs írók olvasnak fel budapesti és vidéki ligetekben, többek között a Litera szervezésében, a Hungarofesttel együttműködésben. A margitszigeti Holdudvarban, a pécsi Kultúrkertben és Balatonalmádiban napernyők alatt, kényelmes nyugágyakon, kerti székeken, puffokon olvasgathatnak a kortárs irodalom rajongói. Kiadók és szerkesztőségek jóvoltából temérdek könyv és folyóirat várja az érdeklődőket a polcokon. A közönség találkozhat kedvenc írójával, egész nyáron felolvasásokkal várjuk az olvasót. A Litera tizenegy eseményt kínál Önöknek.
 

Július 7-én, szerdán délután hattól Balatonalmádi nagystrandján az Olvasóliget vendége Garaczi László lesz. Legutóbb megjelent regénye, az Arc és hátraarc, a Magvető Kiadó gondozásában látott napvilágot, ajánlójában ezt olvashatjuk róla:
 
"Arccal a múltnak egy lemur kutat az emlékei közt. Hátraarccal a jövőnek menetel vissza a sorkatonaságig. Addig a helyig és időig, ahol 'érfi lesz az emberből'; egyszerre magányos és társas lény, és ahol az ő kapott neve innentől: Csont. Lemur-idegenséggel szemléli magát és a közös nyűgöt, a laktanya férfiszagú rutinját, a mókákat és a megaláztatásokat. Nem lemurnak való hely. A számára talán legveszedelmesebb környezetbe csöppen, hiszen ha túlságosan elszaporodnak körülötte a hasonszőrűek, képes a vesztébe rohanni. Ha folytatja régi mániáját, és lelkiismeretesen szótárazza a világot, akkor talán lesznek fogalmai, akkor talán megmenekülhet. És hogy vajon segít-e a megértésben, ha az ember egyszerre nemcsak Csont és lemur, hanem egy meztelen aggastyán is?... A Mintha élnél (1995) és a Pompásan buszozunk! (1998) regények után Garaczi László újabb lemur-vallomásában az elbeszélő felnőtté válásának lehetünk tanúi. Ennek a beavatódásnak az élménye egyszerre keserves és üdítő, az emlékezés nyelve pedig érzékeny, leleményes és pontos."

Az almádi beszélgetést Jánossy Lajos író, kritikus, a Litera szerkesztője vezeti.
 
Következő programunk július 10-én Kukorelly Endre felolvasása lesz, Szegő János beszélget majd az íróval. A felolvasások és beszélgetések minden esetben 18 órakor kezdődnek. A budapesti és almádi beszélgetéseket a Litera szerkesztői (Jánossy Lajos, Szegő János és Zelki János) vezetik, a pécsieket két helybéli remek irodalmár: Ágoston Zoltán és Keresztesi József. Az eseményeken díjtalanul lehet részt venni.

A további program:

július 7. szerda, Balatonalmádi, nagystrand:
Vendég: Garaczi László, kérdezi: Jánossy Lajos

július 10. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Kukorelly Endre, kérdezi: Szegő János

július 14. szerda, Balatonalmádi, nagystrand:
Vendég: Karafiáth Orsolya, kérdezi: Jánossy Lajos

július 21. szerda, Pécs, Kultúrkert:
Vendég: Cserna-Szabó András, kérdezi: Keresztesi József

július 31. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Spiró György, kérdezi: Szegő János

augusztus 4. szerda, Pécs, Kultúrkert:
Vendég: Márton László, kérdezi: Ágoston Zoltán

augusztus 14. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Nádasdy Ádám, kérdezi: Zelki János

augusztus 18. szerda, Pécs, Kultúrkert:
Vendég: Bertók László, kérdezi: Ágoston Zoltán

augusztus 28. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Takács Zsuzsa, kérdezi: Zelki János

szeptember 4. szombat, Margitsziget, Holdudvar:
Vendég: Bodor Ádám, kérdezi: Jánossy Lajos

Várjuk olvasóinkat az Olvasóligetekben. Most szerdán Balatonalmádiban! Ha mégis lemaradnának egy-egy eseményről, a Literán nyomon követhetik az ott történteket. Képes, videó- és szöveges beszámolóinkat olvasva úgy érezhetik majd magukat, mintha fák alatt, kerti széken hátradőlve, hűs üdítőket kortyolva velünk együtt hallgatták volna kortárs írók prózában és versben írt történeteit.